Η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα είναι μια σπάνια αλλά απειλητική για την όραση ασθένεια και η οποία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, εμφανίζεται κυρίως στους χρήστες φακών επαφής.
Η νόσος προκαλείται από μόλυνση με το πρωτόζωο ακανθαμοιβάδα, το οποίο εντοπίζεται σε διάφορα περιβάλλοντα όπως πισίνες, σάουνες και στο νερό της βρύσης και συχνά αναγνωρίζεται λανθασμένα ως μυκητιασική ή ιογενής μορφή κερατίτιδας, κυρίως ως οφθαλμικός έρπης. Τα τραύματα του κερατοειδούς, τα οποία είναι συχνότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, και η χρήση φακών επαφής είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες κινδύνου για την κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα.
Οι μέθοδοι θεραπείας είναι πιο επιτυχείς κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων, οπότε η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
Οι ασθενείς που βρίσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο καταφεύγουν συχνά σε μεταμόσχευση κερατοειδούς ως το μοναδικό μέσο ανακτήσεως μέρους της όρασής τους. Έτσι, η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα πρέπει να αποτελεί σημαντική ανησυχία μεταξύ των χρηστών φακών επαφής και των ασθενών με πρόσφατo χειρουργικό ή τυχαίο τραύμα του κερατοειδή.
Η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στη νόσο, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κακή υγιεινή των φακών επαφής ή στην άμεση επαφή με μολυσμένα νερά.